Diabetes

Bewegen is belangrijk, houd uzelf gezond

Hebt u moeite om uw bloedglucosewaarde op peil te houden? Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u zich inspant? Weet u dat u meer controle over uw lichaam kunt krijgen als u meer beweegt?

Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes voorkomen. Bovendien vermindert het de kans op onder andere overgewicht, hart- en vaatziekten en andere veel voorkomende aandoeningen.

Speciaal voor mensen met diabetes mellitus type 2 is in diverse fysiotherapiepraktijken een trainingsprogramma ontwikkeld. Tijdens het programma begeleidt uw fysiotherapeut u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl.

Wat levert dit trainingsprogramma u op?

Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl: controle over uw bloedglucosewaarde tijdens bewegen, verbeterde conditie en verantwoord bewegen.

Het SLIMMER-project

Naast het beweegprogramma voor diabetes heeft de praktijk zich ook bezig gehouden met het project Slimmer. Hierin werkten we als praktijk mee in een wetenschappelijk onderzoek (Universiteit Wageningen) waarvan de resultaten zeer positief blijken.

Het SLIMMER-project was bedoeld voor mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2. SLIMMER hielp deze mensen gezonder te eten en meer te bewegen. Er deden 30 huisartsenpraktijken mee. Zij hadden 300 deelnemers voor dit wetenschappelijk onderzoek geworven. De helft van de deelnemers deden 10 maanden niets anders dan anders en de andere helft ging 10 maanden lang onder begeleiding van een fysiotherapeut sporten. Daarnaast kregen ze voedingsadvies bij de diëtisten.

Onze praktijk was één van de geselecteerde praktijken waar de deelnemers aan dit project in de periode juni 2012 tot maart 2013 hebben getraind.

De trainingsperiode is afgerond maar alle deelnemers worden nog tot eind 2013 gevolgd. We houden de ontwikkelingen in de gaten en we hopen een goede bijdrage te hebben geleverd aan het aantonen dat bewegen effectief is in de strijd tegen hardnekkige aandoeningen zoals diabetes.