Wat kan de manueel therapeut voor u betekenen?

manuele therapie

Wat doet de manueel therapeut?

Manuele therapie heeft als doel: het beter laten functioneren van de gewrichten en het verbeteren van houding en bewegingen. De manueel therapeut gebruikt hiervoor een aantal specifieke technieken. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: een toename van bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Hoe werkt het?

De Manueel therapeut maakt hiervoor gebruik van speciale technieken. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Zo nodig vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid, vandaar dat het in de volksmond ‘kraken’ genoemd wordt. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk maar daarentegen prettig, omdat meestal de beweeglijkheid direct verbeterd.

Verschil met fysiotherapie
De manueel therapeut heeft nog meer kennis over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en meer vaardigheden voor het verhelpen van klachten. Hiervoor heeft uw manueel therapeut na de bacheloropleiding voor fysiotherapie een 4-jarige specialisatie, de masteropleiding tot manueel therapeut gevolgd.

Wanneer naar een manueel therapeut

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

• Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
• Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
• Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
• Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
• Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
• Heupklachten, al dan niet in combinatie met lage rug/bekkenklachten

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heb je dus duidelijkheid over de verdere behandeling.

Meer informatie of een afspraak maken: https://fysiobeekbergen.nl/manueletherapie/

Bron: Gezondheidsnet