Valpreventie – Valtraining

Vallen
Vallen is voor velen waarschijnlijk niet iets om dagelijks bij stil te staan.
Maar met het ouder worden stijgt de kans op vallen.
Ongeveer een op de drie 65-plussers valt jaarlijks minstens één keer.

Gevolgen van vallen
Een valpartij kan nare gevolgen hebben,denk o.a. aan valangst waardoor aantasting  van het zelfvertrouwen, vermijden van activiteiten waardoor verlies van zelfstandigheid/ fysieke fitheid, maar ook te denken aan lichamelijk letsel waarbij medische behandeling noodzakelijk is. Het is dus erg belangrijk om valongelukken zo veel mogelijk te voorkomen.

Oorzaken van vallen
Soms heeft de oorzaak te maken met persoonlijke factoren,  denk aan ba-lansverstoringen, slechter zien, verminderde spierkracht. Maar de oorzaak kan ook gelegen zijn in omgevingsfactoren, denk aan hoge drempels, losliggende kleedjes, gladde vloeren.
Hoewel niet elke val voorkomen kan worden, is het zeker mogelijk om maatregelen te treffen die het risico van vallen sterk verkleinen. Denk dus niet bij voorbaat dat er toch niets aan te doen is!

Fysiotherapie
Onze praktijk geeft u de mogelijkheid om samen te kijken naar de mogelijke oorzaken van het vallen. Als praktijk bieden wij u aan om gratis  een specifieke valrisicotest uit te laten voeren door onze fysiotherapeut die zich hierin heeft gespecialiseerd. Indien er bij u een verhoogd valrisico geconstateerd wordt krijgt u een advies en kunnen we een persoonlijk programma op maat voor u samenstellen. De kosten voor dit oefenprogramma worden afhankelijk van uw aanvullende verzekering vergoed door uw zorgverzekeraar. Kijkt u dat voor de zekerheid nog wel even na.

Het oefenprogramma
De valrisicotest en het oefenprogramma zijn bedoeld voor thuiswonende ouderen die graag veilig willen leren vallen of hun evenwicht willen verbeteren.
Voorwaarde voor deelname aan het oefenprogramma is dat men in staat is ongeveer 10 minuten te lopen zonder hulpmiddel. Tevens mag er geen sprake zijn van ernstige osteoporose of ernstige hartproblematiek.
De Sint Maartenskliniek in Nijmegen  heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het programma dat wij u bieden. Bewezen is hierbij dat het aantal valincidenten vermindert met ongeveer 50% waardoor veel leed wordt voorkomen!

Wanneer u interesse heeft kunt u contact opnemen met de praktijk.
T   055-5064747
E   info@fysiobeekbergen.nl
Of vul direct onderstaand formulier in:

Om verder te gaan dient u akkoord te gaan met ons Privacy Beleid